Alegeri 2024

Descarca formulare

Harta digitala a Municipiului Husi

Registrul spatiilor verzi din Municipiul Husi

Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Husi

Lista prestatori servicii funerare

Introducerea de sisteme informatice pentru optimizarea proceselor in Municipiul Husi – cod SMIS 128787

Reducerea emisiilor de carbon in municipiul Husi bazata pe planul de Mobilitate Urbana Durabila, SMIS-123567

Vremea

Weather Icon

In atentia fermierilor

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., aduce în  atenția fermierilor ce au culturi în zona DN-urilor, modul în care trebuie să îşi execute lucrările agricole astfel încât să nu afecteze siguranţa participanţilor la trafic în caz de coduri meteorologice de tip galben, portocaliu cu ploi abundente, grindină.

Având în vedere codurile meteorologice de tip galben, portocaliu cu ploi abundente, grindină, etc. manifestate în ultima perioadă, vă comunicăm că asigurarea scurgerii apelor de pe DN-uri nu poate fi tratată în conformitate, cu reglementările în vigoare, deoarece rigolele, şanţurile, podeţele sunt proiectate pentru colectarea apelor pluviale nu pentru colectarea apelor care aduc aluviuni, material pietros, crengi etc., de pe drumurile laterale, terenuri agricole, versanţi.

Menţionam că în conformitate cu GHIDUL FERMIERULUI PRIVIND ECOCONDIŢIONALITATEA emis de MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE, pentru reducerea eroziunii solului pe terenul arabil cu pantă mai mare de 12%, toate lucrările solului, inclusiv semănatul culturilor prășitoare, pe parcelele situate în blocuri fizice cu pantă medie mai mare de 12%, se execută pe curba de nivel şi nu perpendicular pe aceasta (din deal în vale), ceea ce previne transportul de material aluvionar în cazul precipitaţiilor abundente în zona drumului colmatând şanţurile/rigolele/podeţele, conducând la inundarea părţii carosabile şi acumularea de aluviuni în zona acesteia. De asemenea lucrările de împietruire realizate pe drumurile laterale să fie împănate şi protejate cu mixturi asfaltice, având sistem de colectarea şi evacuarea apelor prevăzute cu camere de liniştire/colectare pentru a nu antrena deplasarea materialului în rigole, şanţuri, podeţe.

Menţionam că în toate cazurile de coduri Galbene, Portocalii, Roşii, DRDP-Iași are mobilizate utilaje pentru intervenții, dar nu pot face față cantităţilor mari de aluviuni aduse de pe câmpuri şi drumuri laterale. Pagubele produse DN-urilor sunt importante, iar responsabilitatea pentru eventualele blocaje şi accidente sunt exclusiv a celor care deţin culturi, plantaţii etc.

DIRECŢIA REGIONALĂ DE DRUMURI ŞI PODURI IAŞI